BatPro – Computer for blind people

BatPro pentru Windows 2016

Lions Club Arad

„BatPro pentru Windows” este o continuare a proiectului din anul 2015 prin care a fost dezvoltat un soft de operare a calculatorului pentru nevăzători – nivel începător. Dacă versiunea inițială folosea un calculator dedicat cu sistem de operare Linux, în cazul proiectului din acest an, softul BatPro va putea fi instalat şi funcţional pe orice calculator, indiferent de sistemul de operare. Așadar, persoanele nevăzătoare pot instala aplicaţia pe oricare dintre calculatoarele la care au acces: în familie, la școală sau la serviciu. Această aplicaţie nu se adresează doar începătorilor, ci și utilizatorilor avansați.

Ce va putea face un nevăzător cu noul BatPro pentru Windows? Va avea acces la o bibliotecă audio de peste 40.000 de titluri, va avea acces online la mai multe ziare prezente pe internet, va putea accesa sute de posturi de radio și va putea afla informaţii meteorologice, horoscop, curs valutar sau rezultate sportive. În plus, versiunea actuală va permite accesarea diferitelor reţele de socializare, accesul la câteva jocuri (Spânzurătoarea, Șah, Trivia etc.), poșta electronică (email) și Skype.

Versiunea BatPro pentru Windows pune la dispoziția utilizatorului, pe lângă cursul interactiv de învățare a tastaturii, un curs de navigare pe Internet și un curs de utilizare a unui editor de texte. În plus, vocea Ancutza folosită de BatPro se va distribui gratuit nevăzătorilor care o vor putea folosi cu orice cititor de ecran.

Proiectul are o componentă ecologică ataşată. Calculatoarele ce urmează să fie distribuite gratuit persoanelor nevăzătoare şi cu deficienţe de vedere provin din firme şi instituţii care nu mai au nevoie de acestea. Tone de calculatoare (funcţionale încă) vor fi recuperate, recondiţionate şi readuse la viaţă în cadrul proiectului.

Proiectul va fi finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 222500 lei.

Arad, 24 iunie 2015. Lions Club Arad iniţiază proiectul „BatPro – Calculator pentru nevăzători” prin care urmează să creeze o aplicaţie informatică simplă, destinată persoanelor cu deficienţe de vedere care nu sunt familiarizate cu folosirea calculatorului.

Aplicaţia creată în cadrul BatPro va permite utilizatorului ca folosind doar patru taste (sus, jos, stânga şi dreapta), să parcurgă un meniu din care va putea alege diverse opţiuni ce îi vor da acces la: o colecţie de mii de cărţi audio, ştiri de pe website-urile mai multor ziare, informaţii disponibile pe Internet, posturi de radio online, etc. Apoi cu ajutorul unui program interactiv dezvoltat special pentru nevăzători, aceştia vor putea învăţa tastele şi utilizarea tastaturii. În plus, în cadrul proiectului BatPro vor fi colectate din diferite instituţii calculatoare ce nu mai sunt utilizate. Aplicaţia BatPro va fi instalată pe aceste calculatoare ce vor fi recondiţionate şi apoi donate unor nevăzători prin Asociaţia Nevăzătorilor din România. Astfel, în loc să devină deşeuri, sute de calculatoare (funcţionale încă) vor fi recuperate şi readuse la viaţă prin proiectul BatPro. Se estimează că proiectul va avea peste 500 de beneficiari în primii cinci ani de derulare. Orice persoană sau instituţie care poate dona calculatoare, este invitată să contacteze cel mai apropiat Club Lions pentru a le dona, ajutând în acest fel un nevăzător. Proiectul se va desfăşura timp de 12 luni în şase oraşe (Arad, Timisoara, Braşov, Cluj-Napoca, Bucureşti şi Iaşi ), având ca parteneri Cluburile Lions din oraşele respective. Beneficiarii proiectului, persoane cu deficienţe de vedere din aceste oraşe, vor primi gratuit câte un calculator cu programul BatPro instalat. Proiectul este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 211.650 Lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015, derulat de Fundaţia Orange.

Proiectul este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 211.650 Lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015, derulat de Fundaţia Orange.

Puteti spijini proiectul BatPro si pe pagina de facebook dedicata – facebook.com/BatProProject.

Despre Lions Club Arad

LC Arad este un club de servicii cu 35 de membri înfiinţat în 1994. Toţi membrii clubului activează ca voluntari, nefiind retribuiţi. Azi, prin 45.410 de Cluburi Lions, cu aproximativ 1,4 milioane de membri în 206 de ţări din toată lumea, leii sunt implicaţi în proiecte importante în comunităţile locale. Motto-ul leilor din întreaga lume este – Noi servim. În cei 20 ani, LC Arad a susţinut numeroase proiecte cu prioritate pentru nevăzători (Şcoala Specială de Nevăzători şi Asociaţia Nevăzătorilor din Arad) dar şi în alte domenii (sănătate, mediu, educaţie). Mai multe informaţii puteţi găsi pe site-ul: www.lionsclubarad.ro

Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie neguvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Anual, prin fondul de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, Fundaţia Orange oferă fonduri pentru organizaţii neguvernamentale care desfăşoară proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere. Pentru mai multe informatii va rugam accesati www.fundatiaorange.ro.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support